lørdag den 4. juni 2011

Jonte taler med tegn - endelig!!!

Vi har siden Jonte var 6 mdr gammel brugt tegn til tale eller babytegn i vores daglige kommunikation med ham.
Vi købte 2 dvd'er - den ene "Tal med tegn" er nærmest en børnefilm om en dags gang, hvor børnene og forældrene viser hvordan de bruger tegn i daglig tale, og den anden er en slags demonstration af tegn af en mor og hendes lille datter. Tegnene er ikke helt ens, men vi har valgt at bruge dem fra Tal med Tegn, da det er de tegn Jonathan ser i hans film, og så supplere med de andre tegn hvis de ikke findes i filmen.

Jonathan har ikke vist tegn tilbage før ret sent, 11 mdr., og da han er/bliver tosproget (dansk-svensk) er det at forvente at sproget udvikles lidt senere end hos andre børn. Men jeg må indrømme at tålmodigheden efter 5 måneder uden et eneste tegn fra ham, var ved at være brugt op og vi begyndte at slække på disciplinen.

Indtil han pludselig en dag lavede tegnet for "musik" (som når man dirigerer et orkester med to fingre). Jublen ville ingen ende tage - men 4 uger efter var musik stadig det eneste tegn han lavede... Indtil for 3-4 dage siden hvor han pludselig på vej hjem fra vuggeren lavede tegnet for "bil" og pegede ud på vejen på bilerne! Og i går og i dag har det så virkelig taget fart. Lige pludselig lavede han tydelige tegn for "fugl", "hund" (vi har vist tegnet for "kat" meget da vi har en kat, men det siger han så ikke..?), "kanin" (han har aldrig set en levende kanin, kun på tegnefilm), "spise" og "far"(en enkelt gang)
Det er simpelthen så skægt at opleve hvor spændende det er for ham pludselig at blive forstået i sin kommunikation af tanker - at han kan fortælle os at han tænker på en fugl, eller har set en hund eller kan høre musik gennem vinduet eller har fået øje på Pappa i menneskemængden!
Jeg har forsøgt at fange ham på film og foto, men han er for snu... Så I må tage mit ord for det!!!


PS. Hvis du vil se hvordan babytegn ser ud så se her - hun er bare SÅ dygtig, hende her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar